Cum se construieste un semineu pe lemne? Etape si reguli
Constructia unui semineu pe lemne implica o foarte mare responsabilitate, deoarece o instalare necorespunzatoare poate pune in pericol siguranta sau sanatatea unei intregi familii.
Recomandam tuturor celor care doresc constructia unui semineu pe lemne sa apeleze la un specialist, insa, daca totusi sunt doritori care tin sa realizeze constructia semineului in regie proprie sau pentru cei care doresc sa se asigure ca meseriasul ales stie ce face, am hotarat sa scriem un articol punctual, cu cateva notiuni de baza care trebuie respectate in procesul de constructie a unui semineu pe lemne, care sa reprezinte o solutie trainica si o investitie serioasa. La finalul articolului veti putea viziona si un scurt video despre felul in care poate fi pus in opera un semineu – totul despre semineu!
Exista mai multe sisteme de constructie (vezi aici mai multe astfel de sisteme) a unui semineu pe seama carora se poate discuta mult, insa cel mai des intalnit este cel cu focar inchis si convectie de aer cald, construit cu placi izolatoare special concepute in acest sens (cum sunt cele de: silicat, vermiculita, enclosureboard, silcaheat etc). Prin urmare, in acest articol va fi prezentat pas cu pas modul corect de constuctie al unui semineu pe lemne cu convectie de aer – semineul clasic.
1. Alegerea materialelor
Este vital sa acordati o deosebita atentie tuturor materialelor care vor fi folosite la constructia semineului. Foarte des se intampla ca doritorii unui semineu construit sa acorde o deosebita atentie focarului, fara a mai da asa mare importanta celorlalte materiale care sunt folosite in cadrul acestei etape de constructie a semineului. Astfel, multi posesori de seminee ajung sa cumpere focare foarte bune si scumpe, insa datorita unui montaj necorespunzator aceste seminee ajung sa nu functioneze prea bine sau sa nu pot fi folosite chiar deloc.
Prin urmare, noi care avem de a face cu tot felul de situatii (complicate) suntem contactati foarte des de oameni dezamagiti, care au o parere derizorie despre seminee, deoarece se regasesc in aceasta situatie - adica au in caminul lor un semineu foarte aspectos, dar care nu functioneaza bine sau care nu poate fi folosit din cauza defectiunilor aparute in timp. Recomandam sa oferiti mare atentie nu doar focarului de semineu, ci si restului materialelor necesare folosite la constructia semineului, cum sunt:
- -focarul – in cazul in care acesta va fi montat pe un cos de fum existent, asigurati-va ca va si functiona corect ulterior, respectand regulile de montaj si normele in ce priveste dimetrul, inaltimea si constructia cosului. Daca nu sunteti sigur ca hornul de fum indeplineste normele de siguranta, contactati un specialist pentru a va ajuta cu sfaturi sau chiar o constatare la fata locului.
- -burlanele (tubulatura) de evacuare pana in cosul de fum trebuie sa fie de o foarta buna calitate, asigurand o buna etansietate si rezistenta in timp. Nimeni nu doreste ca dupa 2-3 ani de functionare a unui semineu sa dea constructia jos si apoi sa o refaca la loc doar pentru a inlocui o tubulatura. Recomandam ca in proiectul de executie al semineului, legatura dintre focar si cosul de fum sa se faca cu piese fixe din otel de 2 mm sau inox de 0,8 mm, evitandu-se, pe cat de posibil, orice solutie care include un tub flexibil (care se poate deteriora foarte usor).
Una dintre cauzele cele mai des intalnite pentru care oameni sunt nevoiti sa refaca constructiile de seminee sunt scaparile de gaze pe tronsonul de evacuare pana in cosul de fum, de aceea e foarte important sa acordati o deosebita atentie legaturii dintre cosul de fum si focar, atat pentru siguranta, cat si pentru o lucrare trainica.
- -suportul focarului (daca este cazul). Suportul de semineu se foloseste, de obicei, la constructia semineelor cu focar inchis de fonta. E important a nu se turna placa de beton, ci focarul trebuie sa fie asezat pe un suport care sa permita circulatia aerului pentru convectie. Acest lucru faciliteaza si racirea focarului, care este deosebit de importanta la camerele din fonta pentru evitarea supraincalzirii.
- -placile izolatoare: in ziua de azi, exista sute de solutii izolatoare care rezista pana la cateva sute sau chiar mii de grade. Este important ca in aceasta etapa de constructie a semineului, materialul folosit in montajul semineului sa fie special destinat pentru aceasta aplicatie. Daca nu sunteti siguri, cereti o fisa tehnica care sa ateste acest lucru. Multe materiale de constructie pot avea o infatisare identica, insa pot fi concepute pentru aplicatii tehnice total diferite. In primul rand, placile trebuie sa aiba un coeficient cat mai bun de izolare, dar sa fie si ecologice pentru a nu pune in pericol sanatatea membriilor familiei. Acesta este si motivul principal pentru care vata nu se mai foloseste la constructia semineelor unde este contact direct cu aerul din incaperea unde acesta este amplasat. Varietatea de placi izolatoare este foarte mare in ziua de azi, acestea fiind folostite in foarte multe domenii industriale, insa pentru domeniul de seminee nu sunt foarte multi producatori, deorece acestea trebuie sa corespunda unor norme foarte stricte pentru a nu fi daunatoare sanatatii (atat a montatorilor sau meseriasilor pe perioada prelucrarii si montajului, dar si a clientului apoi pe perioada utilizarii semineului) . De aceea, verficati calitatea placilor si asigurati-va ca sunt special concepute pentru a fi folosite in constructia semineelor !
- -Adezivul: trebuie sa fie rezistent la temperatura inalta si sa aiba caracteristica de a fi flexibil. Diferenta de pret dintre un adeziv refractar obisnuit si unul conceput special pentru lipirea placilor de placare a semineului nu este foarte mare, de aceea recomandam sa folositi sistemul complet, adica un adeziv special conceput pentru lipirea placilor.
- -Grilele de evacuare trebuie sa fie metalice, cu rama si vopsite termorezistent pentru a oferi un aspect placut, dar fara a-si schimba forma sau culoarea in timp, asigurand un design interior de efect. Se va calcula marimea lor (in cm2 pe arie) in functie de puterea focarului.
- -Cosul de fum: este unul din cele mai importante componente, deoarece o mare parte din problemele aparute in timp la seminee (cat si mare parte din incendiile casnice), se datoreaza cosurilor de fum neconventionale sau a montajului necorespunzator. Asadar, daca aveti in proiect un semineu, alegeti cosul de fum potrivit. In cazul in care nu sunteti sigur pe cosul de fum existent, contactati o pesoana in masura pentru a stabili daca pe respectivul cos de fum se poate amplasa sau nu un semineu. Cosurile de fum cu cea mai mare garantie de pe piata sunt cele ceramice de tip triplu strat (ceramica, izolatie, beton). Cele din Inox se folosesc, de obicei, pe exteriorul cladirilor unde nu este posibil montajul unui cos de fum ceramic, avand si o durata de viata mai mica. Pentu stabilirea racordului cosului de fum (anume: unghi de 45° sau de 90°), a diametrului si a inaltimii potrivite, cereti consultanta vanzatorului cosului de fum, care ar trebui sa fie specializat sau puteti solicita trimiterea unui specialist la fata locului pentru o constatare. De asemenea, este necesara cunoasterea exacta a sursei ce se va monta pe cosul de fum inainte de a-l achizitiona si, cu respectivele informatii, sa se ceara consultanta si, eventual, chiar o carte tehnica a produsului.
- -Alte materiale aditionale care pot fi folosite: componente pentru admisie, plasa, silicon, impregnant etc - e bine ca acestea sa fie destinate special pentru constructia semineelor.
2. Pregatire locului de amplasare a semineului.
Cu mult mai importanta decat partea estetica a unui semineu este partea tehnica, care trebuie respectata cu strictete intrucat ''cu focul nu e de joaca''. Asigurati-va ca hornul pentru evacuarea fumului la care focarul va fi racordat este un cos de fum corespunzator, special destinat pentru racordarea semineului, care are o sectiune interioara corespunzatoare, o inaltime suficenta si ca respecta toate normele tehnice si de siguranta aflate in vigoare si toate regulile de montaj al unui semineu. Luati in calcul ca cele mai multe incendii se datoreaza cosurilor de fum necorespunzatoare. In cazul in care nu sunteti siguri daca focarul de semineu pe care doriti sa il achizitionati se potriveste la un cos de fum existent, cereti sfatul unui specilist in domeniu sau lasa problema in mana unui mester calificat care stie ce face si cunoaste totul despre semineu. Daca doresti mai multe detali despre cum alegi cosul de fum vezi AICI.
Inainte de a ne apuca de etapa de constructie propriu-zisa a semineului trebuie trasat locul unde acesta va fi montat, tinand cont de dimensiunile focarului, modelul dorit, grosimea de materiale necesare izolatoare si a parametriilor tehnici - despre care vom discuta mai jos.
In cazul in care cosul de fum este unul construit, se va pregati gaura de racordare la o inaltime de minim 1,5m de la nivelul pardoselii, in caz contrar putand fi intampinate dificultati la racordarea focarului. La stabilirea inaltimii gaurii de racodare se vor lua in calcul urmatoarele: inaltimea la care dorim sa amplasam focarul, gabaritul si inaltimea camerei de ardere, existenta unui recuperator (unde e cazul), unghiul de racordare si tubulatura sau cotul la 45 sau 90 de grade.
In locul unde va fi amplasat semineul este obligatorie decuparea parchetului (daca este cazul). In situatia in care se doreste sa ramana parchetul in fata semineului, dupa montaj, se recomanda aplicarea unei sticle securizate in fata camerei de ardere pe pardosea. Asigurati-va ca in locul unde doriti sa amplasati semineul pardoseaua permite acest lucru. Datorita greutati focarului si a dilatarilor, nu se recomanda ca sub semineu sapele sa fie prevazute cu incalzire in pardosea. In cazul in care se doreste totusi montajul unui semineu intr-o casa cu incalzire in pardosea, unde locul de amplasare a semineului nu a fost planificat, se recomanda zidirea semineului pe o placa de beton, marmura, granit sau travertin mai mare, pentru a distribui greutatea acestuia (in astfel de cazuri, este de preferat apelarea la cineva specializat in acest sens).
Inainte de a trece la urmatoarea etapa de constructie a semineului, trebuie curatat bine locul de amplasare, iar peretii se vor da cu amorsa.
3. Izolarea peretilor in locul unde se amplaseaza semineul.
Tot din categoria materialelor necesare pentru constructie de semineu, si chiar indispensabile, fac parte si placile izolatoare termorezistente. Astfel, peretii unde se amplaseaza semineul trebuie izolati. Indiferent daca vorbim de pereti interiori sau exteriori de caramida, rigips sau lemn, e important ca pereti sa fie bine izolati. Asigurati-va ca materialul izolator folosit si adezivul sunt de calitate si special destinate pentru constructia semineelor, iar in cazul in care nu sunteti siguri, cereti o fisa de conformitate vanzatorului prin care sa ateste acest lucru. La acest sistem de semineu cu convectie prezentat mai sus, cele mai potivite solutii alese de clienti sunt cele cu placi izolatoare de silicat de calciu sau cele cu vermiculita. Taierea placilor se face de preferat – si recomandat - cu un fierastrau de mana.
Se recomanda izolarea totala a suprafetelor expuse la temperatura, in caz contrar structura peretelui poate fi afectata. Asta, deoarece orice material supus la temperatura ridicata, fara a avea proprietati refractare, va fi afectat in timp.
Suprafata placilor trebuie curatata cu apa inainte de montaj pentru a inlatura impuritatile si pentru a face o priza buna la lipire. Placile izolatoare (silca, vermiculita, skamotec) se fixeaza pe perete in puncte cu adeziv flexibil. Dupa placare, toate rosturile trebuie umplute cu adeziv, cu ajutorul unui spaclu.
La constructiile de lemn izolarea peretiilor se face cu strat dublu, pentru a nu exista nici un fel de transfer termic. Pentru astfel de cazuri, exista variante de placi cu grosime mai mare (de 3 cm 4 cm, 5 cm, 6 cm sau chiar 10 cm).
Bucatile de material ramase nu se arunca, acestea putand fi folosite la urmatoarea etapa de constructie a semineului.
4. Amplasarea focarului pe pozitie
In cazul in care focarul de semineu ales este prevazut (pe schita semineului) cu picioare de montaj, acesta se va aseza usor pe pozitie, iar in cazul in care nu este prevazut cu picioare, focarul se va aseza pe un suport (de preferat, din otel), special conceput in acest sens.
Focarul trebuie amplasat la o distanta de minim 10 cm de orice obstacol, pentru a se evita, astfel, supraincalzirea acestuia si o buna circulatie a aerului de convectie. Cu ajutorul suruburilor de nivel de pe picioare (sau a suportului, dupa caz), se va fixa focarul in pozitie dreapta.
Inaltimea de montaj recomandata a focarului fata de sol este de 30 – 40 cm, asigurandu-se o buna circulatie a aerului pe suprafata inferioara a focarului pentru a evita probleme legate de supraincalzire ce pot aparea in timp. Exista, totusi, si exceptii de la aceasta regula de fixare a semineului, fiind focare de semineu special concepute pentru a putea fi montate si la o distanta mai mica fata de cea recomandata.
5. Racordare admisiei aerului de ardere din exterior
Racordarea focarului la aerul de ardere din exterior nu este obligatorie, ci este o optiune (cu mici exceptii, de exemplu la semineele cu ardere etansa, unde aerul din exterior este obligatoriu), dar, daca amplasarea semineului permite acest lucru, se recomanda, deoarece ea aduce o serie de avantaje si anume:
- nu consuma oxigenul din incaperea unde este amplasat
- ajuta la o ardere mai curata si mai completa a lemnelor
- imbunatateste tirajul si reduce depunerile de funingine pe suprafata sticlei
Anumite focare de semineu (de obicei cele din fonta) au nevoie de un kit special pentru racordare la aerul de ardere din exeterior format din 3 piese. Unele focare au nevoie doar de clapeta (regulator) de admisie, iar altele au acest sistem incorporat.
Atentie! kitul de admisie trebuie achizitionat de la acelasi furnizor de unde se achizitioneaza focarul, neexistand niste standarduri prestabilite si difera de la producator la producator. De obicei, posibilitatea admisiei aerului din exterior se regaseste la mai toate focarele, facand exceptie gama de seminee low-cost. Racordarea admisiei la aerul de ardere din exterior poate fi facuta si cu un sistem automat, care va regla debitul de aer in funtie de temperatura din casa, regland astfel flacara si reducand consumul de lemne, insa pentru astfel de sistem mai complex recomandam consultanta unui specialist in vederea montajului.
In functie de locul de amplasare al semineului, aerul de ardere din exterior poate fi adus in focar prin tubulatura rotunda sau dreptunghiulara. Acest lucru se realizeaza prin peretele exterior din spatele semineului, prin sapa, prin placa de jos (pivnita, beci, garaj, terasa) sau prin canalul de ventilatie, pe langa cosul de fum.
6. Racordarea focarului la cosul de fum
Dupa ce focarul a fost asezat pe pozitie conform schitelor semineului de amplasare, va urma racordarea la cosul de fum - una dintre cele mai importante etape -, ce implica o mare responsabilitate. Este important ca burlanele (tuburile) sa fie de foarte buna calitate, acestea trebuind sa asigure o buna etanseitate pentru a nu exista scapari de gaze si o durabilitate mare in timp, deoarece nimeni nu doreste ca dupa o perioada de 2 sau 3 ani sa strice intreaga constructie a semineului doar pentru a inlocui un tub de evacuare.
Pentru siguranta dumneavaostra, se recomanda ca legatura dintre focar si cosul de fum sa fie facuta cu burlane de otel de minim 2mm grosime sau burlane de inox de minim 0,8 mm, in caz contrar tronsonul de evacuare va trebui inlocuit periodic, implicand costuri aditionale majore. Se va evita racordare cu cos din inox flexibil, exceptie putand fi facuta cu inox flexibil in dublu strat la focarele sau termofocarele cu o temperatura foarte scazuta pe evacuare, unde legatura cu burlane fixe nu poate fi realizata. Totusi, noi nu recomandam nici chiar in astfel de situatii. Astfel, daca este posibil, racoradrea se face cu tubulatura fixa. Inoxul flexibil in dublu strat este o solutie de racordare des intalnita in cazul centralelor pe combustibil solid, care poate fi inlocuit cu usurinta la o simpla interventie (neavand o construtie imprejur).
In functie de structura cosului (ceramica, inox, caramida) din proiectul de constructie, legatura se va face cu element special de racodare din inox, capsa speciala, adeziv refractar flexibil sau silicon termic flexibil. In cazul cosurilor de fum ceramice, este obligatorie folosirea racodului de inox special conceput in acest sens pentru a face trecerea intre burlane si racordul cosului de fum cu diferente de dilatare intre ele. O racodare defectuoasa, fara o piesa speciala la cosul de fum, poate cauza fisuri pe partea racordului, compromitand o buna funcionalitate, fiind un adevarat pericol pentru siguranta dumnevoastra.
In functie de inaltimea si diametrul cosului de fum, dar si a volumului camerei de ardere, racordarea se va face la 45 sau 90 de grade. Pentru a determina unghiul necesar se recomanda consularea unui specialist.
7. Constructia structurii de rezistenta a semineului
Pentru a construi masca de semineu a unui focar inchis vei mai avea nevoie si de o structura pentru incinta. Zidirea soclului pana la partea inferioara a focarului poate fi executata tot din placi izolatoare, fiind mult mai usor sau din alte materiale dure, precum caramida plina, deoarece in partea inferioara a soclului nu avem temperaturi inalte. De la nivelul focarului in sus, se vor folosi doar materiale izolatoare sau refractare special concepute in acest scop.
In cazul constructiei cu placi izolatoare de silicat de calciu (care este si cel mai folosit sistem de construire in aceasta etapa), regulile de montaj semineu spun ca se vor lipi cu adeziv intre ele, iar pe colturile interioare se folosesc fasii de placi lipite cu adeziv pentru o structura mai stabila.
Constructia carcasei semineului trebuie facuta in jurul usii focarului cu ajutorul benzii speciale de dilatare (contractare) sau a unor distantiere mici (care vor fi scose la finalizare, pentru a nu aparea fisuri pe constructia semineului in urma dilatarii focarului).
Recomandam lipirea placilor izolatoare doar cu adeziv flexibil special destinat pentru constructia semineelor si umplerea tuturor rosturilor ramase intre placi dupa lipire. Deasupra racordului la cosul de fum se va inchide zona tehnica cu un capac din placi ce poarta denumirea de deflector al hotei, avand rolul de a redirectiona caldura pe grile, stabilind un schimb termic mai bun si mai rapid. Si la aceasta etapa este necesar ajutorul direct al unui specialist, care sa cunoasca importanta izolarii unui semineu.
Nu folositi structura din profile metalice la montajul placilor din silicat de calciu, pentru a nu aparea fisuri in hota semineului in urma dilatarii acestora (si pentru evitarea zgomotelor produse in urma tensionarii), dilatare ce apare datorita temperaturilor inalte. De asemenea, evitati folosirea vatei bazaltice la izolarea semineului, pentru sanatatea si siguranta dumneavaostra. In anumite cazuri, pot fi folosite si suruburi pentru a fixa placile, dar aceasta nu schimba cu nimic folosirea adezivului, fiind doar un ajutor in plus, in vederea unei precizii crescute sau pentru a finaliza mai repede constructia.
8. Finalizarea si finisajul semineului.
Se va taia golul pentru grilele de evacuare si admisie.
Este nevoie de atentie sporita la aceasta etapa, pentru ca e momentul din constructie in care, chiar si mesterii experimentati, ce activeaza in domeniu de multi ani, pot gresi.
Grilele vor fi dimensionate in functie de putere focarului in cm2 si anume:
PUTERE (kw) |
Dimensiune (cm2) |
12-14 kw |
~ 750 cm2 |
16-18 kw |
800 – 1000 cm2 |
18-22 kw |
850 – 1200 cm2 |
22-24 kw |
900 – 1250 cm2 |
24-30 kw |
1000 – 1500 cm2 |
Atentie la dimensionarea grilelor! Se va lua in considerare doar dimensiunea interioara de evacuare, nu dimensiunea totala a grilei, adica doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru inseamana ca se va calcula dimensiunea totala minus aprox. ~ 2-3 cm.
Trebuie acordata mare grija in acest punct, deoarece anumite modele de grile (ce-i drept, mai putine) pot stopa mult din aerul care necesita evacuat avand o plasa foarte deasa sau lamele foarte multe care pot ingreuna evacuarea aerului, iar in aceste cazuri trebuie luat si acest lucru in calculul grilelor, adica sa fie supradimensionat cu 10 – 20 % mai mult. In cazul in care exista situatii unde nu poate fi calculat exact golul de evacuare, se poate calcula dimensiunea totala bruta, din care se poate scadea 20-30% din total, ce reprezinta suprafetele care optureaza evacuarea). In cazul in care nu sunteti siguri atunci cand doriti sa achizitionati grilele pentru semineu sau urmeaza sa decupati golul pentru fixarea acestora, cereti parerea unui specialist. Golul de admisie pentru aerul de convectie (ce nu e obligatoriu sa fie sub forma de grila), trebuie sa fie de minim 75 % din totalul ariei de evacuare. Daca nu se doreste grila de admisie pentru un altfel de design, aceasta se poate face prin amplasarea unui loc de lemne sau se poate masca intr-o consola, astfel incat sa nu fie vizibila.
Grilele de evacuare trebuie amplasate in zona tehnica, imediat sub capacul deflectorului. Pentru constructii speciale si forme mai iesite din comun, consultati un specialist in vederea montajului (ne referim aici la constructii rotunde, televizor incorporta in hota, semineu suspendat etc.) Apoi, se trage plasa de temperatura cu adeziv flexibil pe exteriorul constructiei sau, in anumite cazuri, se placheaza cu rigips de temperatura pentru un finisaj mai neted. Se finiseaza cu un strat de tinci, decorativa, lavabila sau alte materiale cu care acesta poate fi placat (piatra, marmura etc.), dupa preferinta. In cazul in care, in fata semineului este parchet sau pardosea din lemn, se recomanda a se aseza in fata semineului o placa de marmura, granit sau sticla securizata, pentru protectie si siguranta.
Daca, citind articolul care este destul de stufos, datorita aspectelor complexe prezentate in randurile de mai sus (un domeniu inepuizabil care poate fi dezbatut foarte mult), ai gasit informatia pe care o cautai, ne bucuram!
In caz ca acest articol a fost de folos si citirea lui a adus informatii care sa fie de un real folos pentru realizarea semineului in regie proprie, putem spune ca si-a atins scopul. Dar, daca realizezi ce implicatii si ce responsabilitate enorma implica constructia unui semineu si doresti sa apelezi la un specialist in acest sens, ne poti contacta pentru a-ti recomanda un mester autorizat si pregatit in acest sens in apropiere de tine.
Cu PEFOC – afli totul despre semineul tau!