alego-logo.png

Sfatul Specialistului in seminee: intrebari CU raspuns

Sfatul Specialistului in seminee: intrebari CU raspuns

Atractia si frumusetea unui foc de lemne si progresul catre o mai buna eficienta, face ca semineele pe lemne sa fie alegeri relevante si valoroase pentru multi proprietari din ziua de astazi. Totusi, procesul de achizitie vine adesea cu multe necunoscute. Din acest motiv, ne-am gandit sa stam de vorba cu un expert in semineu pe lemne, care va raspunde celor mai comune intrebari legate de acestea.

 

1. De unde sa achizitionez semineul?

Inainte de a face alegerea, informati-va!

Cautati in zona din care sunteti sau online, producatori sau furnizori de renume care sa comercializeze o gama larga de optiuni de seminee, cu portofoliu sustinut si produse de calitate, certificate.

 

2. Ce tip de lemn trebuie folosit pentru alimentare?

Una dintre cele mai dese intrebari din domeniul termic. Pentru o functionare optima, se recomanda alimentarea cu lemn de esenta tare, cu o umiditate de sub 25%.

Folosirea unui alt tip de combustibil solid sau o umiditate prea mare a lemnului, va duce la deteriorari atat ale semineului, cat si ale cosului de fum.

 

 

3. Ce inseamna un semineu complet?

Un pachet de semineu complet include urmatoarele componente: focarul, accesorii si burlane semineu consiliere sub intrumarea unui expert, montaj professional, produs certificat si recomandat in functie de nevoi si preferinte, necesar termic si dimensionare corecta, parte decorativa unica, realizata conform schitelor 3D, mentenanta pe termen lung si instructiuni de folosire.

 

4. Care sunt avantajele unui semineu pe lemne?

Cand auziti cuvantul semineu, cuvintele care va vin in minte sunt probabil „confortabil”, „calduros”, „primitor”, „acasa”.

Si este adevarat! Nimic nu se poate compara cu senzatia si spectacolul pe care flacarile dansante ni-l ofera. Insa, pe langa aceste aspecte si pareri, un semineu pe lemne scade cu pana la 50% pretul facturilor lunare la incalzire.

Daca aceste beneficii nu te-au lasat convins, afla ca exista seminee care au functia de auto-curatare si care necesita curatare de cateva ori pe an; deci, nu trebuie sa te ingrijorezi de acest aspect.

Semineele pe lemne sunt o sursa de caldura economica si foarte eficienta.

 

5. Pot conecta un semineu pe lemne la cosul existent al casei?

Acest lucru va depinde de mai multe aspecte. Un specialist in seminee va face masuratorile necesare pentru a va putea oferi un raspuns la aceasta intrebare.

Daca cosul existent nu corespunde cu semineul ales, specialistul va va recomanda un cos de fum profesional care sa se potriveasca.

In acest sens, exista programe de calcul utile pentru dimensionarea corecta a sistemului de evacuare. In concluzie, va recomandam sa cereti ajutorul unui specialist pentru a face o analiza corecta.


6. Care sunt recomandarile de focare si ce tip de certificare trebuie sa aiba?

Focarele recomandate sunt cele din otel sau fonta, focare placate la interior cu samota sau termota si care dezvolta fenomenul de postcombustie (gazeificare) si ardere curata (clear combustion). Certificarile recomandate sunt cele pentru: Germania-Austria si Elvetia.

7. Semineul reprezinta sursa principala sau alternativa de caldura?

Ambele. Un semineu pe lemne poate fi atat o sursa principala de caldura, cat si una secundara, insa pentru a beneficia la maxim de caracteristicile acestuia in ambele situatii, va recomandam sa apelati la ajutorul unui specialist.
 

 

8. Pot monta cel mai mare semineu in living?

Nu. In acest punct este foarte importanta stabilirea necesarului termic. Dimensionarea unui semineu se face in functie de confortul termic dorit si de spatiul disponibil. Daca instalati un semineu prea mare pentru o incapere, atunci poate aparea disconfort termic.

De cealalta parte, daca semineul este alimentat cu o cantitate mai mica de lemn, atunci temperatura interioara nu va fi una confortabila.

Asadar, eficienta unui semineu pe lemne este asigurata de un consum mic si o autonomie ridicata.

 

9. Ce cantitate de lemne este necesara pentru alimentare?

Raspunsul la astfel de intrebari este: Nu exista o cantitate specifica pentru toate semineele.

Orice semineu nou va fi vandut cu instructiuni de utilizare, in care se specifica cantitatea optima si maxima cu care poate fi alimentat focarul. O supraalimentare va duce la deteriorarea focarului, in timp ce alimentarea prea slaba va duce la neindeplinirea conditiilor de confort termic.

 

 

10. Este sigur semineul pe lemne?

Desi, focul in sine poate fi o amenintare serioasa, cei care respecta regulile de intretinere si normele stricte asociate utilizarii unui semineu pe lemne, pot sta linistiti in aceasta privinta.

Alegeti un semineu pe lemne realizat din materiale de calitate, care respecta normele stricte cu privire la etanseitate, emanatii si siguranta in exploatare – astfel, pericolul folosirii lui nu va exista.

 

11. Ce durata de viata si garantie are un semineu pe lemne?

Garantia unui semineu pe lemn poate fi intre 5 si 10 ani insa aceasta difera de la producator la producator, dar si in functie de materialele din care este construit.

In ceea ce priveste durata de viata, un semineu pe lemne poate atinge de la 20 la 35 de ani.

12. Cum se curata sticla semineului?

In cazul semineelor care beneficiaza de sistemul Clean Combustion, acestea nu au nevoie de curatare, intrucat ele se autocurata. Daca insa se utilizeaza lemn cu umiditate excesiva, acesta va afuma sticla semineului. Pentru curatare se va folosi o carpa umeda, usor imbinata cu pudra de cenusa.

Nu recomandam folosirea solutiilor din comert intrucat pot distruge lacul de pe suprafata vitrata, dar nici consultarea, sfatuirea sau cererea de pareri de la persoane neavizate.

 

13. De ce sa aleg un semineu pe lemne si nu unul pe gaz?

Semineul pe lemne este o sursa mai eficienta de incalzire, si nu depinde de curent electric sau gaz natural.

Chiar daca un avantaj al semineului pe gaz este comoditatea aprinderii si stingerii cu ajutorul unui telecomenzi, flacara reala oferita de arderea lemnului, alaturi de reducerea costurilor lunare, sunt avantaje reale pe care se merita sa le luati in considerare atunci cand va hotarati sa alegeti un semineu pe lemne.

 

14. Ce implica curatarea si intretinerea semineului si cosului de fum?

Curatarea si intretinerea semineului si cosului de fum se realizeaza cu solutii speciale: pliculete, pastile, pudra concentrata, buturuga pentru curatat canalul de evacuare al hornului de fum, etc.

Aceste procedee se fac de catre un cosar autorizat si certificate A.S.F.O.C.H, cel putin o data pe an.

 

 

15. Ce platesc atunci cand cumpar un semineu?

Un semineu complet este compus din 2 componente: focarul si partea decorativa.

Focarul reprezinta sursa principala de caldura si este disponibil in diferite dimensiuni, in functie de necesitati. Pretul unui focar variaza, acesta incepand de la 900-1000 de euro si creste in functie de capacitate si accesorizari.

Cea de-a doua parte a unui semineu – partea decorativa – se realizeaza doar din materiale certificate si recomandata, la un pret de aproximativ 900-1000 de euro, si la fel, poate creste in functie de dimensiuni, legatura dintre focar si cosul de fum, precum si complexitatea prelucrarii elementelor.

Daca raspunsurile acestor intrebari v-au fost de folos, ne bucuram! Daca insa mai aveti intrebari la care nu ati gasit raspuns, va oferim consultanta de specialitate, astfel incat alegerea semineului sa va aduca doar beneficii.

Articole Recente

Cat de economica este incalzirea cu un semineu pe bioetanol? Cost si explicatii!

Cat de economica este incalzirea cu un semineu pe bioetanol? Cost si e...

8 noiembrie | 01:11
Intodeauna inainte de achizitionarea unui produs mereu te informezi despre folosirea si consumu...
Seminee pe lemne si sobe in Craiova! Profesionalism in jud. Dolj!

Seminee pe lemne si sobe in Craiova! Profesionalism in jud. Dolj!

11 iunie | 02:06
Inca de la inceput am stiut care este scopul nostru final, mai exact acela de a contribui la as...
Cum montezi un cos de fum ceramic HOCH?

Cum montezi un cos de fum ceramic HOCH?

2 septembrie | 02:09
Construirea unui cos de fum necesita profesionalism, experienta in domeniu si materiale de cali...
Inapoi la Blog