Cum se racordeaza un semineu la cosul de fum?
Fiecare semineu trebuie sa fie legat de un cos propriu de fum. Insa, trebuie sa se tina cont de anumite conditii si specificatii tehnice importante:
-Sectiunea transversala si marimea focului de semineu trebuie sa corespunda intre ele.
-Semineul si cosul de fum trebuie sa fie construite unul langa altul.
-Inaltimea eficace de la camera de fum pana la buza cosului trebuie sa fie cel putin 4.5 m.
-La cosurile de fum cu inaltimi reduse racordarea piesei la cos trebuie sa fie la 45°. La cosurile de fum cu inaltimi mai mari racordarea piesei la cos poate sa fie la 90°.
-Admisia aerului de ardere este recomandata sa fie facuta din exterior la focarele standard, iar la focarele cu tripla combustie si ardere etansa aceasta devine obligatorie din exterior.
Pentru o buna functionalitate trebuie sa fie folosit numai lemn putin rasinos si cu putine increngaturi, lemn de stejar, fag, mesteacan, sau de pomi fructiferi.
Semineele deschise nu pot fi construite in spatii mai mici de 12mp. Acestea trebuie sa fie alimentate cu aer de ardere din afara prin usile si ferestrele neetansate. Mai bune sunt canalele care aduc aerul de ardere aproape pana la deschiderea camerei de ardere. Semineele deschise trebuie sa fie stabile si nu trebuie sa fie construite din materiale de constructie inflamabile.
De la deschiderea camerei de ardere trebuie sa fie respectate o distanta de minim 80 cm in fata, in sus si in lateral, fata de piesele si materialele de constructie inflamabile, precum si fata de alte mobile zidite in apropiere.
De asemenea, admisia aerului se face dinafara, pentru a asigura un flux de aer constant si un tiraj bun al cosului de fum.
Podeaua, peretii, camera pentru cenusa si colectorul de fum trebuie sa fie din caramizi sau placi de samota. Este folosit si betonul rezistent la ardere sau fonta cenusie. Colectorul de fum se realizeaza din tabla de otel sau alama de 2 mm.