Ce punem pe foc: brichete sau lemne?
Pentru ca s-a diversificat gama de combustibili pentru seminee si sobe, astazi tot mai des apare aceasta întrebare – ce punem pe foc, brichete sau lemne? Ce e mai rentabil? Dar mai “curat”, care varianta lasa in urma mai putina cenusa? Si raspunsurile sunt subiective, dar trebuie avute unele detalii in vedere. Trebuie menționat ca brichetele au o umiditate mai redusa fata de cea a lemnului păstrat în condiții bune, de circa 6%, iar acest fapt contribuie la o ardere mai buna.
Brichetele sunt un combustibil ecologic utilizat pe larg în ţările europene. La realizarea lor nu se utilizează substanţe chimice sau alte adaosuri. Brichetele sunt presate sub presiune înaltă şi la temperatură ridicată. Brichetele elimină de 2-3 ori mai multă căldură în comparaţie cu lemnele uscate şi, practic, sunt asemeni cărbunelui. Însă, la ardere, ele elimină o cantitate minimă de fum şi de bioxid. Se recomanda brichete de dimensiuni mari (nu cele micute), din lemn de esenta tare.
Brichetele, este adevarat, ard bine si dau randament, iar ca si comparatie se pot lua stejarul / salcamul / fagul (care ard foarte bine) si rezultatele calorice sa fie asemanatoare. Din punct de vedere tehnic, au avut loc experimente care au măsurat valoarea calorica si au ajuns la concluzia de mai sus.
Ca avantaje ale brichetelor, se pot menționa:
- Comoditatea si usoara depozitare, intrucat acestea se vând în saci de 40 kg
- Depozitarea sacilor este mai facila si ocupa mai putin spatiu decat lemnul. O tonă de brichete echivalează cu cinci metri cubi de lemne (circa o tona jumatate)
- Ardem mai "eco" si sustinem mediul
Dezavantajele majore ale brichetelor sunt:
- Brichetele lasă multa cenușa in urma arderii. Asadar, focarul sau soba ar trebui sa fie curatate de aproximativ 3 ori mai mult decat daca s-ar folosi pentru arderea lemnului.
- Incarcatura permisa in focar este mult mai mica (aprox. 1/3 din cea a lemnului). O incarcare prea mare a incintei cu bricheti poate afecta grav samota sau fonta din care focarul este compus, precum si sticla acestuia (prin albire definitiva). De asemenea, clapeta de admisie se poate bloca, iar cenusarul poate suferi deformari. Acest dezavantaj duce la o alimentare frecventa (cel putin dublu sau triplu, fata de alimentarea cu lemne).
- Datorita faptului ca multi producatori de brichete introduc in amestec si materiale rasinoase, brichetele pot favoriza depuneri mai mari decat lemnul. Mai mult, in caz de necuratare corespunzatoare, exista riscul auto-aprinderii – cauza principala a incendiilor de locuinte datorate semineului).
- Nu in ultimul rand, depozitarea, cu toate ca e facila, este si pretentioasa. Brichetele ar trebui depozitate in spatii inchise, ferite de umezeala si uscate.
In concluzie, costul acestui tip de combustibil (bricheta) este la un nivel putin mai ridicat in comparație cu lemnul, dar ofera avantajul comoditatii si al spatiului extra. Reprezinta o solutie viabila de viitor, o alternativa buna a lemnului si probabil va fi mai de amploare si mai bine promovata in anii ce vor urma.
Orice am alege sa punem pe foc, brichete sau lemn, ambele variante par a fi “ECO”, insa brichetele nu lasa in urma paduri defrisate si nu dauneaza in niciun fel mediului inconjurator! Dar, cel mai importanta este educarea consumatorului pentru o utilizare corespunzatoare, sigura si curata a semineului, indiferent de combustibilul folosit – lemn sau brichete!